tiistai 22. joulukuuta 2015

Tunnelmallinen kuusenhakuretki ja joulupuun hoito-ohjeita

Meillä perinteeksi muodostunut (jo 2. kerta ;) kuusiretki Marttilaan tehtiin tänään. Siellä sijaitsee Heimo Mattilan omistama Pellonperän tilan joulukuusimetsä. Silmänkantamattomiin toinen toistaan kauniimpia kuusia, jotka ovat kasvaneet ja komistuneet osin jopa 20 vuotta! Lapset vilahtelivat kuusirivien väleissä toisiaan jahdaten :D Ei tarvinnut kauaa etsiä, kun jo törmäsimme täydelliseen kuuseen.

Kuusi kaadettiin yhteistuumin, isännys sahasi ja pojat työnsivät kumoon. Heimo kertoi, että  jo puolen tunnin jälkeen kuusen kaatamisesta pihka muodostaa kuusen tyveen 'tulpan', eikä se pysty imemään vettä. Eli juuri ennen kuin puun laittaa kuusenjalkaan, tyvestä pitää sahata siivu pois (rungosta ei saa poistaa kuorta).

 
Kuusen kaatamisen jälkeen kävelimme joen vierttä tilan ihanalle ja tunnelmalliselle nuotiopaikalle. Paikka oli kuin keidas keskellä satumetsää! Iltasella vähän joen toisella puolella oleva kasvihuone valoineen valaisee koko tienoon punertavaksi. Silloin tunnelma olisi varmaan ihan huikea!
 
 
 
Kirmaamisen jälkeen lapsille maistui makkarat paremmin kuin hyvin ja jälkiruokana herkuteltiin pipareita.
 
Kuusi kävi vielä poseeraamassa vanhojen kärryjen kyydissä ennen pussittamista. Joulukuusen pussittaminen kannattaa, niin sitä on helpompi kuljettaa sekä siirtää ehjänä sisätiloihin.
 
 
Mistä sinä hankit kuusen? Vai hankitko? Vai löytyykö teiltä kenties joulumänty..? :)
Alta löytyy vielä vinkkejä joulupuun hoitamiseen.
 
 
KUUSENHOITO-OHJEITA

Kuusen sulatus
Jäinen kuusi pitää sulattaa hitaasti ennen kuin se asetetaan jalkaan. Sulatuspaikaksi käy viileä tila, jossa on vain muutama lämpöaste. Puun annetaan sulaa muutaman vuorokauden ajan. Puun tyven pitää olla vedessä koko sulatuksen ajan. Jos käytettävissä ei ole viileää tilaa, voit viedä puun pesuhuoneeseen. Laita tyvi vesiämpäriin ja suihkuta neulasisto välittömästi kylmällä vedellä. Toista kylmä suihku muutaman tunnin kuluttua. Puu on valmis jalkaan asetettavaksi noin 8 tunnin jälkeen.

Kuusen jalkaan asettaminen
Ota kuusesta pois kuolleet neulaset ja ravistele roskat irti. Mittaa huoneen korkeus ja lyhennä kuusi sopivaksi. Sahaa ainakin muutama sentti tyvestä pois. Puun tyven tulee mahtua ohentamattomana jalkaan. Tyvestä ei saa poistaa kuorta. Kiristä jalan ruuvit ja pystytä kuusi.

Kuusen hoito sisätiloissa
Puun tyven leikkauspinta tulee pitää vedessä koko ajan. Vettä ei saa päästää loppumaan. Veden kulutus on suuri ensimmäisen vuorokauden aikana. Usein kuusenjalan vesitila on niin pieni, ettei se riitä vuorokaudeksi. Kuusenjalkaan voi tehdä reiän ja asettaa jalan tilavaan vesiastiaan. Näin kastelusta ei tarvitse huolehtia niin usein.

Nämä hoito-ohjeet siis annettu Heimon pitkällä kokemuksella. Mattilan tila kuuluu myös Joulupuuseuraan, jonka tarkoituksena on edistää mm. kuusien kasvattajien toimintaedellytyksiä Suomessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pienikin kommentti lämmittää jouluttelijan mieltä :)