torstai 18. joulukuuta 2014

Joulun kukkaloistoa

Mun salainen unelmani hääriä floristina omassa kukkakaupassa on jäänyt unelmaksi ja siitä syystä tyydyn ihastelemaan kukkaloistoa muiden kaupoissa ;) Erityisen ihanaa kukkakaupoissa käyminen on joulun aikaan. Sain luvan Kukkapalvelu Unikon Riitalta mennä kuvaamaan kukkia omaksi ja teidän iloksi sekä kysellä vähän kukkien hoidostakin.

Suosituimman joulukukan paikkaa pitää edelleen perinteinen joulutähti, joka on edullinen mutta silti näyttävä joulukukka. Mitään uusia joulun ajan trendikukkia ei varsinaisesti ole tullut, vaan vaihtelua tuo ruukkujen vaihtuvat trendit ja istutustyylit. Tässä tulee kuvakimaraa kaikesta ihanasta mitä liikkeestä bongasin sekä kukkien hoito-ohjeita, jotain tonttumaistakin ja sisältyypä kuviin eräs arvoituskin.. ;)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
JOULURUUSU
Jouluruusun saa säilymään pisimpään aurinkoisessa ja viileässä paikassa. Kasvunalusta on hyvä pitää tasaisen kosteana ja vettä tulee antaa vain aluslautasen kautta. Normaalissa huoneenlämmössä jouluruusun kukat kuihtuvat nopeasti, joten sen ikää voi pidentää viemällä sen ainakin välillä viileään. Jouluruusun voi istuttaa keväällä ulos puutarhaan varjoiseen tai puolivarjoiseen paikkaan. Maan pitää olla multainen ja hyvin kosteutta pitävä. Jouluruusu on kaikilta osiltaan myrkyllinen, pienikin määrä syötynä voi aiheuttaa oireita. Tämä kannattaa ottaa huomioon, jos perheessä on pieniä lapsia tai lemmikkejä.
 
RITARINKUKKA (Amaryllis)
Arvatkaapas mitkä näistä alla olevista amarylliksistä ovat aitoja?!
Voin paljastaa, että ylempänä oleva kimppu on silkkikukkaa! Tässä siis oiva ratkaisu allergiselle tai sellaiselle, joka ei välttämättä jaksa kukkia hoidella - niin aidon näköisiä silkkikukat ovat nykyään..
  
Amaryllista ei saa kastella liikaa. Mehevässä sipulissa on runsaasti kosteutta, joten ruukussa olevan kasvualustan voi pitää hyvin kuivana. Liika kastelu venyttää amarylliksen varsia. Jos varsi ei kestä kukan painoa, sen voi leikata maljakkoon. Amaryllis on erinomainen leikkokukka! Amarylliksen, kuten muutkin sipulikukat voi siirtää yöksi viileään, jolloin kukinta kestää pidempään. Amarylliksen sipulista nousee usein useita kukkavanoja. Innokas viherpeukalo voi saada amarylliksen kukkimaan uudelleen kesän jälkeen. Poista kukkien kuihduttua kukkavanat ja jätä lehdet kasvamaan. Kesäksi amarylliksen voi viedä ulos 'lihomaan' ja ottaa vasta syksyllä sisään. Lannoita amaryllistä kesällä ruukkukasiravinteella.  
 
ATSALEA
Valoisassa paikassa ja oikein kasteltuna atsalea kukkii pitkään. Upota ruukku pari kertaa viikossa veteen laitojaan myöten ja anna sen olla vedessä noin puolen tunnin verran, kunnes ilmakuplia ei enää nouse pintaan. Näin multa kastuu läpikotaisin. Atsaleat viihtyvät korkeassa ilmankosteudessa ja ne nauttivat suuresti saadessaan kevyen sumutuksen ainakin kerran päivässä. Atsalea viihtyy parhaiten viileässä.
 
JOULUTÄHTI
Jo joulutähden kuljetuksessa on syytä olla huolellinen, sillä se kärsii vedosta ja kylmästä. Joulutähti viihtyy tasaisessa lämpötilassa ja huonelämpötilan tulisi olla yli 18 astetta. Valo on aina kasveille eduksi, mutta liian lähelle vetoista ikkunaa sitä ei kannata sijoittaa. Mullan pitää olla tasaisen kosteaa. Joulutähden herkkää juuristoa kastellaan haalealla vedellä. Poista aluslautasella seisova vesi. Mullan pinta voi kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä. Joulutähteä kastellaankin usein liikaa, jolloin sen lehdet alkavat roikkua ja tippua. Toisaalta multaa ei saa päästää kokonaan kuivumaankaan. Lehtien kellastuminen voi olla merkki kuivuudesta tai liian pimeästä tai vetoisesta paikasta.
 
Nyt koitan ottaa näistä ohjeista oppia ja saada pidettyä joulukukkani hengissä pidempään :)
 
TORSTAITERKKUJA KAIKILLE!

8 kommenttia:

 1. Kauniita kukka-asetelmia!
  Ostin viikolla ekaa kertaa jouluruusun. Saa nähdä, miten sen kanssa käy...
  Onneksi joulu on jo lähellä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin! Jouluruusun myös kovasti haluaisin, mutta kun meillä häärii näitä pikkutonttuja joka paikassa - kerran pienin jo haukkasi amarylliksesta palasen ;D

   Poista

 2. beautifully decorated, they have a nice evening wishes angie

  VastaaPoista
 3. Ei se kukkakauppiaan työ näin sesonkeina ole mitään herkkua.Olen ollut melkein kymmenen vuotta Prisman kukkaosastonvastaavana ja kyllä saa töitä tehdä ja asiakaspalvelu jää taka-alalle siinä tungoksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Teija H! Ei varmasti, kova hyörinä kävi tuossakin liikkeessä siellä käydessäni. Henkilökohtaista asiakaspalvelua pidän itse niin tärkeänä ja arvossaan, se on harmi kun siitä pitää tinkiä, mutta ymmärrettävää esim. Prisman kokoisessa paikassa..

   Poista
 4. Nättiä on, mutta otsikon Amaryllis alla ensimmäisenä oleva kuva ei ole amaryllis vaan valkolilja. Ja amarylliksesta olisi muutenkin korrektimpaa käyttää nimeä ritarinkukka erotuksena aitoamaryllikseen joka on aivan erilainen. amaryllis nimitys on piintynyt kansankäyttöön ja sitä on vaikea muuttaa, mutta aina kannattaa yrittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos muurahaiskarhu huomioista ja korjauksista!
   Hupsis, tosiaan nyt on mennyt valkolilja ja ritarinkukka (koitan opetella ;) sekaisin vahingossa, taisin sokaistua kukkakauneudesta ihan tosissaan!

   Poista

Pienikin kommentti lämmittää jouluttelijan mieltä :)